Selasa, 23 September 2014

untuk wanita senggugut

Myrrh adalah bahan utama dalam Minyak Morhabshi
Myrrh (morhabshi) merangsang peredaran darah ke tisu-tisu mukosal, terutamanya di saluran bronkial, tekak, tonsil, dan gusi.
Ia adalah anti-radang, antioksidan, dan anti-mikrob yang menjadikannya sesuai untuk tisu rosak atau bengkak.

Ia berguna untuk pendarahan gusi, gingivitis, tonsillitis, sakit tekak (termasuk strep tekak), dan bronkitis. Bekalan darah yang meningkat membantu melawan jangkitan dan membantu penyembuhan dengan lebih cepat apabila berada dalam kesejukan, kesesakan, atau jangkitan pada tekak atau mulut.

Myrrh (morhabshi) juga bernilai sebagai ekspektoran, yang bermakna ia menggalakkan pembuangan lendir dalam kes-kes bronkitis dan kesesakan paru-paru. Myrrh adalah yang terbaik untuk keadaan yang kronik dengan tisu pucat dan bengkak, dan bukannya untuk akut, radang, merah, kering dan tisu, kerana ia mengandungi tanin dan resin, yang mempunyai kesan astringen pada tisu.

Myrrh (morhabshi) juga berupaya menggalakkan aliran haid dan disyorkan apabila haid disertai dengan sensasi berat dalam pelvis. Di China, myrrh (morhabshi) dianggap sebagai "penggerak darah."  Ia boleh mengurangkan senggugut.

Artikal asal
Myrrh stimulates circulation to mucosal tissues, especially in the bronchial tract, throat, tonsils, and gums. It is an anti-inflammatory, an antioxidant, and antimicrobial, making it ideal for painful or swollen tissues. It is useful for bleeding gums, gingivitis, tonsillitis, sore throat (including strep throat), and bronchitis.

The increased blood supply helps fight infection and speed healing when you have a cold, congestion, or infection of the throat or mouth.

Myrrh is also valued as an expectorant, which means it promotes the expulsion of mucus in cases of bronchitis and lung congestion. Myrrh is best for chronic conditions with pale and swollen tissues, rather than for acute, inflamed, red, and dry tissues, because it contains tannins and resins, which have an astringent effect on tissues.
Myrrh also may promote menstrual flow and is recommended when menstruation is accompanied by a heavy sensation in the pelvis. In China, myrrh is considered a "blood mover." It may alleviate menstrual cramps.

Keep reading to learn about warnings and preparations for myrrh, including directions for making a myrrh gargle.

To learn more about treating common medical conditions at home, try the following links:For an overview of all of our herbal remedies, go to the main Herbal Remedies page.To learn more about treating medical conditions at home, visit our main Home Remedies page.One of the best things you can do for your health and well being is to make sure you are getting enough of the vital nutrients your body needs. Visit our Vitamins page to learn more.


VVIP

Kegunaan Morhabshi dalam kebudayaan Melayu

Meskipun ramai yang merasakan baru pertama kali mendengar nama Morhabshi, namun ia sebenarnya bukanlah asing dalam kebudayaan Melayu. Orang Melayu menggelarnya 'kemenyan bunian' kerana keampuhannya menghindari gangguan makhluk halus. Bahagian yang paling penting ialah getahnya yang digunakan untuk menghalau atau menghindari makhluk ghaib tersebut. Di Malaysia khasiat Morhabshi dipercayai lebih awal diamalkan dalam masyarakat lain seperti Arab, Cina dan India.

Morhabshi dalam Perubatan Tradisional

Dipercayai resin myrrh atau morhabshi memasuki Tanah Melayu dan dalam kehidupan orang Melayu melalui pergaulan dan persemendaan dengan masyarakat Arab yang ketika itu menguasai istana dan golongan bangsawan.

Berdasarkan pengamatan dan ilmu yang dimiliki nenek moyang kita, myrrh atau morhabshi dicampurkan bersama minyak-minyak tertentu seperti minyak kelapa, zaiton, lenga (bijan), serai serta herba-herba seperti keduduk putih, bayam batu, lemuni, raja kayu, hempedu bumi, cekur dan sebagainya dapat berinteraksi dengan pelbagai penyakit kulit seperti kayap, barah, kudis, gatal-gatal serta sakit gigi, cirit-birit dan sebagainya.

Campuran ini juga didapati bertindakbalas pada pendarahan luar (luka dan sebagainya).

Bagi yang kurang yakin dengan kehebatan nenek moyang orang Melayu, sila semak kembali perjalanan sejarah negara, terutama Empayar Melaka yang pernah menjadi pusat perdagangan, pusat penyebaran Islam, dan pusat perkembangan ilmu pengetahuan terhebat di zamannya.

Justeru adalah mustahil bangsa yang begitu hebat ketika itu tidak mempunyai teknologi perubatan mereka sendiri.Pengkalan Blog Morhabshi

Dedikasi & Penafian

Blog ini dibina bagi memaparkan ramuan dan petua yang terdapat dalam kitab Attabib walhikmah karangan almarhum Dr(H) Ustaz Hj Abdul Hamid Ahmad, pengasas Minyak Morhabshi. Ini adalah sumbangan kami terutama kepada para pelanggan kami dan juga kepada anda semua. Semoga Allah menempatkan arwah ustaz Hj Abdul Hamid dan isteri beliau Hjh Saodah dalam syurga-Nya bersama orang beriman dan beramal soleh. A-Fatihah. Sesungguhnya kita semua akan menuruti jejak mereka juga suatu hari nanti.

Penafian
Semua maklumat dalam blog ini merupakan perkongsian daripada pelbagai sumber. Admin tidak bertanggung jawab jika berlaku sebarang kerosakan, kecederaan, kerugian, dan sebagainya dan jika berlaku ia tidak boleh dianggap berpunca dari blog ini.