Isnin, 13 Ogos 2012

Herba penawar untuk bayi lelah


Berikut adalah sms saya dengan seorang pengguna di Melaka berkenaan bayi yang dijaganya diserang lelah.

Mak Fatin: Salam..cikgu nak tye myk yg cikgu jual skrg bpe sbtl ye..klu bby kene btuk2 truk mcm nak kene lelah bole x pkai myk tu..

Saya: Utk lelah, insyaAllah. Ada kes bayi tak cukup bulan guna sejak bayi. Skrg umurnya 13 tahun. Alhamdulillah. Sapu setiap hari. 

Mak Fatin: Tu la sy ade jg anak org bdk ni xckup bln lahir skrg umur dia 1thn 4bln..skrg harga jual brape cikgu..cikgu ngajar sklh dygkan nnti bgkan pd fatin bole x..

Saya: Yg tu btl lama. Skrg yg baru. Sy dah pindah ke bdr hilir. Hari ni cuti. Boleh dtg ke rmh sy bkt baru kgku sayang. Mertua sy sentiasa ada.

Mak Fatin: Cikgu ade lalu dyg x klu ade bwkkan. sy xdpt dtg jg anak org..ksian bdk yg sy jg truk la btuk dia..tu yg sy tringat fatin penah kena btuk2 mcm nak kena lelah mse umur dia 6thn sklh pra dyg cikgu ade kasi myk tu pd diakan sy pakaikan fatin alhamdulilah..

(Fatin adalah anak murid saya di prasekolah Seri Duyong. Tahun 2009. Sekarang 20124. Update 2014, oktober).

Saya: InsyaAllah. Kul 11am. Bg adres.

Saya telah menghantar minyak herba warisan ustaz hamid terus ke rumah beliau.

Beberapa hari kemudian...

Mak Fatin: Salam..ari slasa aritu sy ade bli myk ngan cikgu 2 btlkan..1btl sy pkaikan pd bdk yg sy jg tu yg kena lelah smpai btuknye truk sgt2..sy pkai je ari slasa tu alhamdulilah ptg je dah nmpak prubhan btuknye pun dah bkurngan sampai la arini btuknya dah jrg2..mak bdk ni pun suka tgok anak dah ok..nnti sy nak rekemen pd kwn2.time kasih byk2 cikgu..

Saya: Alhamdulillah. T.ksh sms kat sy.

Pagi semalam...

Mak Fatin: Salam..cikgu nak oder myk 4btl bole x..klu cikgu lalu dyg nak mintak tlg antarkan..ade kwn oder..

Saya: Ok. InsyaAllah.

Alhamdulillah. Allah SWT menjadikan minyak itu berkhasiat dan bermanafaat.

Ibu saya masih mengeluarkan minyak tersebut dan kami sekeluarga menggunakannya serta saudara mara, jiran tetangga dan orang yang memerlukannya.

Salam hormat dan selamat berpuasa.


Tiada ulasan:

VVIP

Kegunaan Morhabshi dalam kebudayaan Melayu

Meskipun ramai yang merasakan baru pertama kali mendengar nama Morhabshi, namun ia sebenarnya bukanlah asing dalam kebudayaan Melayu. Orang Melayu menggelarnya 'kemenyan bunian' kerana keampuhannya menghindari gangguan makhluk halus. Bahagian yang paling penting ialah getahnya yang digunakan untuk menghalau atau menghindari makhluk ghaib tersebut. Di Malaysia khasiat Morhabshi dipercayai lebih awal diamalkan dalam masyarakat lain seperti Arab, Cina dan India.

Morhabshi dalam Perubatan Tradisional

Dipercayai resin myrrh atau morhabshi memasuki Tanah Melayu dan dalam kehidupan orang Melayu melalui pergaulan dan persemendaan dengan masyarakat Arab yang ketika itu menguasai istana dan golongan bangsawan.

Berdasarkan pengamatan dan ilmu yang dimiliki nenek moyang kita, myrrh atau morhabshi dicampurkan bersama minyak-minyak tertentu seperti minyak kelapa, zaiton, lenga (bijan), serai serta herba-herba seperti keduduk putih, bayam batu, lemuni, raja kayu, hempedu bumi, cekur dan sebagainya dapat berinteraksi dengan pelbagai penyakit kulit seperti kayap, barah, kudis, gatal-gatal serta sakit gigi, cirit-birit dan sebagainya.

Campuran ini juga didapati bertindakbalas pada pendarahan luar (luka dan sebagainya).

Bagi yang kurang yakin dengan kehebatan nenek moyang orang Melayu, sila semak kembali perjalanan sejarah negara, terutama Empayar Melaka yang pernah menjadi pusat perdagangan, pusat penyebaran Islam, dan pusat perkembangan ilmu pengetahuan terhebat di zamannya.

Justeru adalah mustahil bangsa yang begitu hebat ketika itu tidak mempunyai teknologi perubatan mereka sendiri.Pengkalan Blog Morhabshi

Dedikasi & Penafian

Blog ini dibina bagi memaparkan ramuan dan petua yang terdapat dalam kitab Attabib walhikmah karangan almarhum Dr(H) Ustaz Hj Abdul Hamid Ahmad, pengasas Minyak Morhabshi. Ini adalah sumbangan kami terutama kepada para pelanggan kami dan juga kepada anda semua. Semoga Allah menempatkan arwah ustaz Hj Abdul Hamid dan isteri beliau Hjh Saodah dalam syurga-Nya bersama orang beriman dan beramal soleh. A-Fatihah. Sesungguhnya kita semua akan menuruti jejak mereka juga suatu hari nanti.

Penafian
Semua maklumat dalam blog ini merupakan perkongsian daripada pelbagai sumber. Admin tidak bertanggung jawab jika berlaku sebarang kerosakan, kecederaan, kerugian, dan sebagainya dan jika berlaku ia tidak boleh dianggap berpunca dari blog ini.