Khamis, 6 Julai 2017

Kesan kayap dan penawarnya


Perkataan kayap memang kerap saya dengar sejak dulu. Takdir Allah akhirnya saya sendiri kena kayap. 

Dalam risau-takut saya gelintir internet dan temui beberapa maklumat berkenaan kayap.

Dalam istilah perubatan kayap dikenali sebagai Herpes Zoster. Penyakit kayap ini adalah merupakan penyakit kulit dan saraf yang disebabkan oleh jangkitan Virus Varicella Zoster (VZV). Virus ini dikatakan mula menghuni di badan seseorang pesakit apabila dia menghidap panyakit cacar air atau chiken pox.

Selepas chiken pox sembuh, virus berkumpul di pusat saraf. Apabila sistem imun menjadi lemah ia menjadi aktif semula dan mula menyerang urat saraf dan menyebabkan keradangan saraf berlaku.

Kayap terdapat beberapa jenis, antaranya:
Kayap ular
Kayap api
Kayap bunga
Kayap setompok

Kayap biasa melibatkan satu bahagian badan sahaja dan ia tidak melibatkan banyak bahagian. Lazimnya melibatkan bahagian muka dan dada.

Komplikasi penyakit saraf boleh berlaku, jika kayap melibatkan bahagian muka, ia boleh menyebabkan komplikasi pada mata termasuk menjadi buta dan komplikasi kepada saraf muka yang boleh menyebabkan paralisis otot-otot muka(fasial palsy)

Selain itu kayap akan menyebabkan keradangan organ dalaman termasuk otak, jantung, paru-paru, usus, buah pinggang, hati dan sebagainya.

Komplikasi lain penyakit kayap adalah jangkitan kuman dan bakteria serta pendarahan pada gelombang air di kulit. Kadang-kadang gelombang merebak ke kawasan lain. Keadaan ini biasa berlaku kapada pesakit yang mempunyai sistem imunisasi yang lemah.

Saya nak kongsi pengalaman saya. Suatu pagi saya dapati bahagian tepi lutut saya calar balar dan kemerahan. Calar sebab saya garu ketika tidur tanpa sengaja. Ada kesan tumpukan merah berbintik.

Oleh kerana minyak morhabshi sentiasa di samping, sayapun sapu dan berharap menjelang tengahari kesan merah akan hilang.

Ya.  Kesan calar dan luka akibat digaru hinag dalam masa singkat namun tompok-tompok merah seakan merebak ke tempat lain.

Apapun,  saya tetap sapu minyak morhabshi 2-3 kali sehari. Timpokan merah tidak hilang malah bertambah banyak. Setelah seminggu,  ia menjalar dari lutuk naik ke pangkal peha.  Saya mula syak bahawa saya dihinggapi kayap.

Dalam mencari info kayap saya menemui maklumat berkenaan tanda-tanda awal penyakit kayap ini iaitu:

1. Rasa sakit dan kebas di bahagian urat saraf
2. Demam
3. Sakit kepala
4. Letih lesu
5. Hilang selera makan
6. Badan rasa sengal-sengal dan bisa-bisa
7. Kulit rasa gatal-gatal
8. Timbul ruam panas
9. Kulit sakit bila disentuh
10. Timbul gelembong-gelembong air di kawasan tertentu kulit.
11. Rasa panas atau berhaba pada tempat kayap tersebut yang boleh dirasa dengan jari kita.

Sedar tak sedar sudah hampir 3 minggu berlalu. Kayap saya masih belum sembuh sepenuh namun saya bersyukur kerana daripada 11 kesan kayap di atas dan saya sapukan minyak morhabshi sejak hari pertama saya dapati:

1. TIADA rasa sakit dan kebas di bahagian urat saraf
2. TIADA demam
3. TIADA sakit kepala
4. TIADA letih lesu
5. TIADA hilang selera makan
6. TIADA rasa sengal-sengal dan bisa-bisa
7. Hampir TIADA rasa gatal-gatal pada tempat tumbuh kayap tersebut
8. ADA timbul ruam kemerahan
9. TIADA sakit pada tempat kayap atau sekitarnya samada ketika disentuh atau tidak.
10. TIADA langsung gelembong-gelembong air di kawasan kulit yang ditumbuhi kayao dan sekitarnya.
11. Ada sediit rasa panas atau berhaba pada tempat kayap tersebut yang boleh dirasa dengan jari kita.

Alhamdulillah. Walaupun saya dihinggapi kayap namun saya terhindar daripada semua kesan sakit kayap kecuali tanda kayap pada perkara 11 iaitu rasa berhaba apabila kita letak jari di atasnya.

Ternyata saya tidak perlu mendapatkan ubat penahan sakit atau apa sahaja ubat lain terutama berasaskna kimia atau dadah. Hanya guna minyak morhabshi yang diasaskan Sheikh Dr(H) Hj Abd Hamid Alderangi, seorang pengamal perunatan Islam,  perubatan herba,  dan pengamal perubatan homeopathy bertauliah.

Semuanya dengan izin Allah.

Kalau nak cuba boleh dapatkan daripada en syafiq +60194401944. Harganya pun tak mahal bermula RM10 sahaja untuk permulaan. Kebanyakan pengguna yang dah biasa dengan minyak morhabshi akan beli botol saiz besar kerana lebih jimat. 

Tiada ulasan:

VVIP

Kegunaan Morhabshi dalam kebudayaan Melayu

Meskipun ramai yang merasakan baru pertama kali mendengar nama Morhabshi, namun ia sebenarnya bukanlah asing dalam kebudayaan Melayu. Orang Melayu menggelarnya 'kemenyan bunian' kerana keampuhannya menghindari gangguan makhluk halus. Bahagian yang paling penting ialah getahnya yang digunakan untuk menghalau atau menghindari makhluk ghaib tersebut. Di Malaysia khasiat Morhabshi dipercayai lebih awal diamalkan dalam masyarakat lain seperti Arab, Cina dan India.

Morhabshi dalam Perubatan Tradisional

Dipercayai resin myrrh atau morhabshi memasuki Tanah Melayu dan dalam kehidupan orang Melayu melalui pergaulan dan persemendaan dengan masyarakat Arab yang ketika itu menguasai istana dan golongan bangsawan.

Berdasarkan pengamatan dan ilmu yang dimiliki nenek moyang kita, myrrh atau morhabshi dicampurkan bersama minyak-minyak tertentu seperti minyak kelapa, zaiton, lenga (bijan), serai serta herba-herba seperti keduduk putih, bayam batu, lemuni, raja kayu, hempedu bumi, cekur dan sebagainya dapat berinteraksi dengan pelbagai penyakit kulit seperti kayap, barah, kudis, gatal-gatal serta sakit gigi, cirit-birit dan sebagainya.

Campuran ini juga didapati bertindakbalas pada pendarahan luar (luka dan sebagainya).

Bagi yang kurang yakin dengan kehebatan nenek moyang orang Melayu, sila semak kembali perjalanan sejarah negara, terutama Empayar Melaka yang pernah menjadi pusat perdagangan, pusat penyebaran Islam, dan pusat perkembangan ilmu pengetahuan terhebat di zamannya.

Justeru adalah mustahil bangsa yang begitu hebat ketika itu tidak mempunyai teknologi perubatan mereka sendiri.Pengkalan Blog Morhabshi

Dedikasi & Penafian

Blog ini dibina bagi memaparkan ramuan dan petua yang terdapat dalam kitab Attabib walhikmah karangan almarhum Dr(H) Ustaz Hj Abdul Hamid Ahmad, pengasas Minyak Morhabshi. Ini adalah sumbangan kami terutama kepada para pelanggan kami dan juga kepada anda semua. Semoga Allah menempatkan arwah ustaz Hj Abdul Hamid dan isteri beliau Hjh Saodah dalam syurga-Nya bersama orang beriman dan beramal soleh. A-Fatihah. Sesungguhnya kita semua akan menuruti jejak mereka juga suatu hari nanti.

Penafian
Semua maklumat dalam blog ini merupakan perkongsian daripada pelbagai sumber. Admin tidak bertanggung jawab jika berlaku sebarang kerosakan, kecederaan, kerugian, dan sebagainya dan jika berlaku ia tidak boleh dianggap berpunca dari blog ini.