Jumaat, 13 November 2015

Tips2 menjana 5k hingga 10k tanpa kedai

Saya mempunyai seorang teman yang isterinya menjual nasi lemak sehingga 500 bungkus sehari. Mereka tidak menjual terus pada pelanggan sebaliknya meletaknya di warung-warung.

Jika sebungkus nasi lemak yang dijual RM1.50 sebungkus itu mereka untung 50 sen, maka pendapatan mereka ialah 500 x 50 sen x 30 hari bersamaan RM7,500 sebulan.

Nasi lemak yang sedap akan mengikat pelanggan. Meskipun pelanggan yang sama mungkin tidak membeli setiap hari namun mempunyai sejumlah pelanggan yang membeli bersilih ganti akan menjamin pendapatan tetap berterusan setiap bulan.

Konsep perniagaan yang saya jadikan contoh di atas amat mudah:

1. Dapatkan 1 produk samada buat sendiri atau cari pengeluarnya.
2. Jika anda boleh jual 50-100 sebulan di sebuah premis maka cari 5 premis dan anda akan menjana 500-1000 jualan sebulan.
3. Jika setiap unit anda untung rm10 maka 500-1000 jualan itu pendapatan anda ialah rm5,000-rm10,0000 sebulan.

Sekarang, cuba fikirkan produk yang sesuai dengan tips ini.

Selepas ini saya akan menghantar tips-tips perniagaan kepada anda menggunakan broadcasting Whatsapp. Kelebihan aplikasi ini ialah dengan satu klik setiap orang yang menyimpan nombor hp saya akan menerimanya.

Kelemahannya, orang yang tidak menyimpan nombor saya (0194402211 atau 0194401944) tidak dapat lagi menerima mesej broadcasting daripada saya.

Cheguman
(Noor Azman Aminudin)
Pengarah Urusan Morhabshi

0194402211
0194401944
noorazmanaminudin@gmail.com
www.morhabshi.biz
www.morhabshi.blogspot.com
morhabshi.blogspot.com
facebook.com/morha2u

Tiada ulasan:

VVIP

Kegunaan Morhabshi dalam kebudayaan Melayu

Meskipun ramai yang merasakan baru pertama kali mendengar nama Morhabshi, namun ia sebenarnya bukanlah asing dalam kebudayaan Melayu. Orang Melayu menggelarnya 'kemenyan bunian' kerana keampuhannya menghindari gangguan makhluk halus. Bahagian yang paling penting ialah getahnya yang digunakan untuk menghalau atau menghindari makhluk ghaib tersebut. Di Malaysia khasiat Morhabshi dipercayai lebih awal diamalkan dalam masyarakat lain seperti Arab, Cina dan India.

Morhabshi dalam Perubatan Tradisional

Dipercayai resin myrrh atau morhabshi memasuki Tanah Melayu dan dalam kehidupan orang Melayu melalui pergaulan dan persemendaan dengan masyarakat Arab yang ketika itu menguasai istana dan golongan bangsawan.

Berdasarkan pengamatan dan ilmu yang dimiliki nenek moyang kita, myrrh atau morhabshi dicampurkan bersama minyak-minyak tertentu seperti minyak kelapa, zaiton, lenga (bijan), serai serta herba-herba seperti keduduk putih, bayam batu, lemuni, raja kayu, hempedu bumi, cekur dan sebagainya dapat berinteraksi dengan pelbagai penyakit kulit seperti kayap, barah, kudis, gatal-gatal serta sakit gigi, cirit-birit dan sebagainya.

Campuran ini juga didapati bertindakbalas pada pendarahan luar (luka dan sebagainya).

Bagi yang kurang yakin dengan kehebatan nenek moyang orang Melayu, sila semak kembali perjalanan sejarah negara, terutama Empayar Melaka yang pernah menjadi pusat perdagangan, pusat penyebaran Islam, dan pusat perkembangan ilmu pengetahuan terhebat di zamannya.

Justeru adalah mustahil bangsa yang begitu hebat ketika itu tidak mempunyai teknologi perubatan mereka sendiri.Pengkalan Blog Morhabshi

Dedikasi & Penafian

Blog ini dibina bagi memaparkan ramuan dan petua yang terdapat dalam kitab Attabib walhikmah karangan almarhum Dr(H) Ustaz Hj Abdul Hamid Ahmad, pengasas Minyak Morhabshi. Ini adalah sumbangan kami terutama kepada para pelanggan kami dan juga kepada anda semua. Semoga Allah menempatkan arwah ustaz Hj Abdul Hamid dan isteri beliau Hjh Saodah dalam syurga-Nya bersama orang beriman dan beramal soleh. A-Fatihah. Sesungguhnya kita semua akan menuruti jejak mereka juga suatu hari nanti.

Penafian
Semua maklumat dalam blog ini merupakan perkongsian daripada pelbagai sumber. Admin tidak bertanggung jawab jika berlaku sebarang kerosakan, kecederaan, kerugian, dan sebagainya dan jika berlaku ia tidak boleh dianggap berpunca dari blog ini.