Selasa, 30 September 2014

Kunjungan silaturrohim ke Sarawak

Alhamdulillah setelah hampir 10 tahun berurusan melalui web dan telefon, pada 14-16 Jun 2013 saya dan isteri (Pengarah Urusan Morhabshi) serta En Othman dan isteri (Pengurus Morha Marketing) berada di Sarawak, khususnya di Kuching dan sempat beramah mesra dengan 12 orang pengguna setia minyak morhabshi.

Ada antara mereka yang telah menggunakan minyak morhabshi lebih 5 tahun dan berkongsi khasiat minyak morhabshi dengan saudara mara serta rakan taulan.

Sambil berbual, masing-masing bercerita beberapa pengalaman menarik mereka dan juga pengguna lain sepanjang menggunakan produk warisan keluarga ini.

Terfikir pula saya, alangkah baiknya jika pengalaman-pengalaman itu dirakam dalam bentuk video untuj dikongsi di Youtube.

Sementara itu kami telah berkunjung ke RTM Kuching bagi membincangkan pakej pengiklanan radio. InsyaAllah, Minyak Morhabshi akan ke udara sebelum Ramadhan ini di radio Sarawak.

Apapun, laksa sarawak memang sedap!

Terima kasih En Hussin & isteri serta saudara-saudara muslim yang menerima kami sebagai tetamu dengan amat ramah.
posted from Bloggeroid

Tiada ulasan:

VVIP

Kegunaan Morhabshi dalam kebudayaan Melayu

Meskipun ramai yang merasakan baru pertama kali mendengar nama Morhabshi, namun ia sebenarnya bukanlah asing dalam kebudayaan Melayu. Orang Melayu menggelarnya 'kemenyan bunian' kerana keampuhannya menghindari gangguan makhluk halus. Bahagian yang paling penting ialah getahnya yang digunakan untuk menghalau atau menghindari makhluk ghaib tersebut. Di Malaysia khasiat Morhabshi dipercayai lebih awal diamalkan dalam masyarakat lain seperti Arab, Cina dan India.

Morhabshi dalam Perubatan Tradisional

Dipercayai resin myrrh atau morhabshi memasuki Tanah Melayu dan dalam kehidupan orang Melayu melalui pergaulan dan persemendaan dengan masyarakat Arab yang ketika itu menguasai istana dan golongan bangsawan.

Berdasarkan pengamatan dan ilmu yang dimiliki nenek moyang kita, myrrh atau morhabshi dicampurkan bersama minyak-minyak tertentu seperti minyak kelapa, zaiton, lenga (bijan), serai serta herba-herba seperti keduduk putih, bayam batu, lemuni, raja kayu, hempedu bumi, cekur dan sebagainya dapat berinteraksi dengan pelbagai penyakit kulit seperti kayap, barah, kudis, gatal-gatal serta sakit gigi, cirit-birit dan sebagainya.

Campuran ini juga didapati bertindakbalas pada pendarahan luar (luka dan sebagainya).

Bagi yang kurang yakin dengan kehebatan nenek moyang orang Melayu, sila semak kembali perjalanan sejarah negara, terutama Empayar Melaka yang pernah menjadi pusat perdagangan, pusat penyebaran Islam, dan pusat perkembangan ilmu pengetahuan terhebat di zamannya.

Justeru adalah mustahil bangsa yang begitu hebat ketika itu tidak mempunyai teknologi perubatan mereka sendiri.Pengkalan Blog Morhabshi

Dedikasi & Penafian

Blog ini dibina bagi memaparkan ramuan dan petua yang terdapat dalam kitab Attabib walhikmah karangan almarhum Dr(H) Ustaz Hj Abdul Hamid Ahmad, pengasas Minyak Morhabshi. Ini adalah sumbangan kami terutama kepada para pelanggan kami dan juga kepada anda semua. Semoga Allah menempatkan arwah ustaz Hj Abdul Hamid dan isteri beliau Hjh Saodah dalam syurga-Nya bersama orang beriman dan beramal soleh. A-Fatihah. Sesungguhnya kita semua akan menuruti jejak mereka juga suatu hari nanti.

Penafian
Semua maklumat dalam blog ini merupakan perkongsian daripada pelbagai sumber. Admin tidak bertanggung jawab jika berlaku sebarang kerosakan, kecederaan, kerugian, dan sebagainya dan jika berlaku ia tidak boleh dianggap berpunca dari blog ini.