Sabtu, 13 Ogos 2016

Minum minyak

MinUm Minyak? Eh, orG Nak kurang maKanan bermiNyak, ko sUruh minUm Minyak lak?

Rilek bRo. Nie Herba. Cuma diJadikan minyAk. Dulu2 ORG tua2 kita reBus Akar Kayu, minum tiAp2 haRi. Utk APA? Macam2 LA. Nak bUat manDi pun boLeh. Agaknya Le. Gurau jE...

Tapi tokWan kaMi bUat laiN siKit. Dia bUat DLM benTuk Minyak. Bukan setakaT meDium, minYak kelaPa yg diguNakan iTu sendiRipun adA kHasiatnyA. PemangKin.

SeLain tu, Minyak mUdah diSapu, meLekat, dAn mereSap DLM kuLit. Klu aDa proBlem kaT Bawah kuLit pun Insya-Allah, teraWat sekAli.

Klu daH aiR Herba boLeh dimiNum, Minyak Herba pun Insya-Allah boleH wlupUn ITU bukaN tuJuan Minyak Morhabshi ni diBuat. Sikit La.

Salah saTu kebaiKan Minyak MorhabShi ni iAlah baGus disaPu paDa daDa & peRut.

Nak saPu biLa2 maSa boLeh, nAk saPu bilA raSa dAda senGal pun boLeh. Tau senGal? MaCam bAca tuLisan Ni Le. SengaL.

Sebab tu minYak morhaBshi dijuAl leBih reNdah harGanya berBanding minYak yg saMa stanDard kuaLiti. Murah baNyak Jugak, taU. Sebabnya, raMai yg nAk saPu Tiap2 mlm. Saya puN.

Mana nAk dapat? Boleh pm saYa. Klu nAk bEli teRus dr syKt morHabshi pun boLeh. Tengok facebook.com/morha2u aTau bEli oNline di morhabshi.biz

Beli & SimPan duLu. Mana tAu saTu haRi nti naK guNa, senAng.

Tiada ulasan:

VVIP

Kegunaan Morhabshi dalam kebudayaan Melayu

Meskipun ramai yang merasakan baru pertama kali mendengar nama Morhabshi, namun ia sebenarnya bukanlah asing dalam kebudayaan Melayu. Orang Melayu menggelarnya 'kemenyan bunian' kerana keampuhannya menghindari gangguan makhluk halus. Bahagian yang paling penting ialah getahnya yang digunakan untuk menghalau atau menghindari makhluk ghaib tersebut. Di Malaysia khasiat Morhabshi dipercayai lebih awal diamalkan dalam masyarakat lain seperti Arab, Cina dan India.

Morhabshi dalam Perubatan Tradisional

Dipercayai resin myrrh atau morhabshi memasuki Tanah Melayu dan dalam kehidupan orang Melayu melalui pergaulan dan persemendaan dengan masyarakat Arab yang ketika itu menguasai istana dan golongan bangsawan.

Berdasarkan pengamatan dan ilmu yang dimiliki nenek moyang kita, myrrh atau morhabshi dicampurkan bersama minyak-minyak tertentu seperti minyak kelapa, zaiton, lenga (bijan), serai serta herba-herba seperti keduduk putih, bayam batu, lemuni, raja kayu, hempedu bumi, cekur dan sebagainya dapat berinteraksi dengan pelbagai penyakit kulit seperti kayap, barah, kudis, gatal-gatal serta sakit gigi, cirit-birit dan sebagainya.

Campuran ini juga didapati bertindakbalas pada pendarahan luar (luka dan sebagainya).

Bagi yang kurang yakin dengan kehebatan nenek moyang orang Melayu, sila semak kembali perjalanan sejarah negara, terutama Empayar Melaka yang pernah menjadi pusat perdagangan, pusat penyebaran Islam, dan pusat perkembangan ilmu pengetahuan terhebat di zamannya.

Justeru adalah mustahil bangsa yang begitu hebat ketika itu tidak mempunyai teknologi perubatan mereka sendiri.Pengkalan Blog Morhabshi

Dedikasi & Penafian

Blog ini dibina bagi memaparkan ramuan dan petua yang terdapat dalam kitab Attabib walhikmah karangan almarhum Dr(H) Ustaz Hj Abdul Hamid Ahmad, pengasas Minyak Morhabshi. Ini adalah sumbangan kami terutama kepada para pelanggan kami dan juga kepada anda semua. Semoga Allah menempatkan arwah ustaz Hj Abdul Hamid dan isteri beliau Hjh Saodah dalam syurga-Nya bersama orang beriman dan beramal soleh. A-Fatihah. Sesungguhnya kita semua akan menuruti jejak mereka juga suatu hari nanti.

Penafian
Semua maklumat dalam blog ini merupakan perkongsian daripada pelbagai sumber. Admin tidak bertanggung jawab jika berlaku sebarang kerosakan, kecederaan, kerugian, dan sebagainya dan jika berlaku ia tidak boleh dianggap berpunca dari blog ini.