Jumaat, 4 September 2015

Emas dari tumbuhan: Penahan Sakit

Myrrh merupakan komoditi yang sangat bernilai di laluan rempah purba.

Dalam catatan perubatan China, semasa Dinasti Tang (tahun 600masihi) myyrh digunakan untuk merawat luka, melegakan bengkak yang menyakitkan, dan merawat kesakitan semasa haid.

Myrrh dipanggil mo yao di China.

http://www.encyclopedia.com/topic/Myrrh.aspx

Pengarang Dioscorides klasik, menulis pada abad ke-1, bahawa myrrh boleh mengubati disentri dan membunuh cacing.

Ia boleh menyembuhkan telinga pecah dan tulang yang terdedah.

Myrrh juga digunakan bagi menghilangkan kesakitan pada pesalah yang menjalani hukuman mati.

https://traveltoeat.com/myrrh-and-frankincense-1/

Sejak zaman purba myrrh telah digunakan dalam kemenyan, minyak wangi, dan juga sebagai ubat penahan sakit.

Satu pasukan ahli kimia dan ahli farmakologi di Universiti Florence di Itali melaporkan bahawa dua sebatian myrrh memang mempunyai ciri-ciri melegakan kesakitan.

Para penyelidik membuat penemuan bahawa tikus yang disuntik dengan myrrh adalah lebih perlahan daripada kumpulan kawalan dalam bertindak balas kepada haba plat logam.

Mereka diuji tiga sebatian utama myrrh dan mendapati bahawa dua daripada mereka - furanoeudesma-1,3-diene dan curzarene - telah disahkan kesan analgesik.

Ujian tambahan mencadangkan bahawa sebatian ini berinteraksi dengan reseptor opioid dalam otak tikus untuk mengurangkan rasa sakit.

http://archive.archaeology.org/9605/newsbriefs/myrrh.html

Myrrh adalah morhabshi yang merupakan bahan utama dalam penghasilan minyak morhabshi.

Tiada ulasan:

VVIP

Kegunaan Morhabshi dalam kebudayaan Melayu

Meskipun ramai yang merasakan baru pertama kali mendengar nama Morhabshi, namun ia sebenarnya bukanlah asing dalam kebudayaan Melayu. Orang Melayu menggelarnya 'kemenyan bunian' kerana keampuhannya menghindari gangguan makhluk halus. Bahagian yang paling penting ialah getahnya yang digunakan untuk menghalau atau menghindari makhluk ghaib tersebut. Di Malaysia khasiat Morhabshi dipercayai lebih awal diamalkan dalam masyarakat lain seperti Arab, Cina dan India.

Morhabshi dalam Perubatan Tradisional

Dipercayai resin myrrh atau morhabshi memasuki Tanah Melayu dan dalam kehidupan orang Melayu melalui pergaulan dan persemendaan dengan masyarakat Arab yang ketika itu menguasai istana dan golongan bangsawan.

Berdasarkan pengamatan dan ilmu yang dimiliki nenek moyang kita, myrrh atau morhabshi dicampurkan bersama minyak-minyak tertentu seperti minyak kelapa, zaiton, lenga (bijan), serai serta herba-herba seperti keduduk putih, bayam batu, lemuni, raja kayu, hempedu bumi, cekur dan sebagainya dapat berinteraksi dengan pelbagai penyakit kulit seperti kayap, barah, kudis, gatal-gatal serta sakit gigi, cirit-birit dan sebagainya.

Campuran ini juga didapati bertindakbalas pada pendarahan luar (luka dan sebagainya).

Bagi yang kurang yakin dengan kehebatan nenek moyang orang Melayu, sila semak kembali perjalanan sejarah negara, terutama Empayar Melaka yang pernah menjadi pusat perdagangan, pusat penyebaran Islam, dan pusat perkembangan ilmu pengetahuan terhebat di zamannya.

Justeru adalah mustahil bangsa yang begitu hebat ketika itu tidak mempunyai teknologi perubatan mereka sendiri.Pengkalan Blog Morhabshi

Dedikasi & Penafian

Blog ini dibina bagi memaparkan ramuan dan petua yang terdapat dalam kitab Attabib walhikmah karangan almarhum Dr(H) Ustaz Hj Abdul Hamid Ahmad, pengasas Minyak Morhabshi. Ini adalah sumbangan kami terutama kepada para pelanggan kami dan juga kepada anda semua. Semoga Allah menempatkan arwah ustaz Hj Abdul Hamid dan isteri beliau Hjh Saodah dalam syurga-Nya bersama orang beriman dan beramal soleh. A-Fatihah. Sesungguhnya kita semua akan menuruti jejak mereka juga suatu hari nanti.

Penafian
Semua maklumat dalam blog ini merupakan perkongsian daripada pelbagai sumber. Admin tidak bertanggung jawab jika berlaku sebarang kerosakan, kecederaan, kerugian, dan sebagainya dan jika berlaku ia tidak boleh dianggap berpunca dari blog ini.