Ahad, 16 Ogos 2015

Minyak Morhabshi produk dan jenama berdaftar

Minyak Morhabshi keluaran syarikat Morhabshi dengan jenama Morha (R) adalah produk berdaftar.

Nama Syarikat Induk: 
Morhabshi (MA0154229-W)
Syarikat muslim 100%

Nama Produk: 
Minyak Morhabshi Plus
No Pendaftaran KKM
(NOT140604520K)
Pengeluar muslim 100%

Pemasaran
Morha Marketing (MA0172629-T)
Syarikat muslim 100%

Design & reka konsep Morha (R)
SIRIM Malaysia Bhd
Dana daripada MARA

Hak Milik Berdaftar Morha (R) (TM2013051330)
Perbadanan Harta Intelek Malaysia

Status Kilang: GMP

Jadilah agen/stokis kami.

Kami juga mengalu-alukan pembelian untuk tujuan sedeqah, hadiah, dan keraian seperti cenderhati majlis perkahwinan, jemaah haji dan umrah, dan sebagainya.

Hubungi 0194401944 untuk perbincangan.

Alamat dan lokasi:
Pejabat Urusan Morhabshi
16-B, Jalan Permata 14 (tepi jalan besar)
Taman Harta Pertama
Bukit Baru
75150 Melaka
Malaysia

Tiada ulasan:

VVIP

Kegunaan Morhabshi dalam kebudayaan Melayu

Meskipun ramai yang merasakan baru pertama kali mendengar nama Morhabshi, namun ia sebenarnya bukanlah asing dalam kebudayaan Melayu. Orang Melayu menggelarnya 'kemenyan bunian' kerana keampuhannya menghindari gangguan makhluk halus. Bahagian yang paling penting ialah getahnya yang digunakan untuk menghalau atau menghindari makhluk ghaib tersebut. Di Malaysia khasiat Morhabshi dipercayai lebih awal diamalkan dalam masyarakat lain seperti Arab, Cina dan India.

Morhabshi dalam Perubatan Tradisional

Dipercayai resin myrrh atau morhabshi memasuki Tanah Melayu dan dalam kehidupan orang Melayu melalui pergaulan dan persemendaan dengan masyarakat Arab yang ketika itu menguasai istana dan golongan bangsawan.

Berdasarkan pengamatan dan ilmu yang dimiliki nenek moyang kita, myrrh atau morhabshi dicampurkan bersama minyak-minyak tertentu seperti minyak kelapa, zaiton, lenga (bijan), serai serta herba-herba seperti keduduk putih, bayam batu, lemuni, raja kayu, hempedu bumi, cekur dan sebagainya dapat berinteraksi dengan pelbagai penyakit kulit seperti kayap, barah, kudis, gatal-gatal serta sakit gigi, cirit-birit dan sebagainya.

Campuran ini juga didapati bertindakbalas pada pendarahan luar (luka dan sebagainya).

Bagi yang kurang yakin dengan kehebatan nenek moyang orang Melayu, sila semak kembali perjalanan sejarah negara, terutama Empayar Melaka yang pernah menjadi pusat perdagangan, pusat penyebaran Islam, dan pusat perkembangan ilmu pengetahuan terhebat di zamannya.

Justeru adalah mustahil bangsa yang begitu hebat ketika itu tidak mempunyai teknologi perubatan mereka sendiri.Pengkalan Blog Morhabshi

Dedikasi & Penafian

Blog ini dibina bagi memaparkan ramuan dan petua yang terdapat dalam kitab Attabib walhikmah karangan almarhum Dr(H) Ustaz Hj Abdul Hamid Ahmad, pengasas Minyak Morhabshi. Ini adalah sumbangan kami terutama kepada para pelanggan kami dan juga kepada anda semua. Semoga Allah menempatkan arwah ustaz Hj Abdul Hamid dan isteri beliau Hjh Saodah dalam syurga-Nya bersama orang beriman dan beramal soleh. A-Fatihah. Sesungguhnya kita semua akan menuruti jejak mereka juga suatu hari nanti.

Penafian
Semua maklumat dalam blog ini merupakan perkongsian daripada pelbagai sumber. Admin tidak bertanggung jawab jika berlaku sebarang kerosakan, kecederaan, kerugian, dan sebagainya dan jika berlaku ia tidak boleh dianggap berpunca dari blog ini.