Ahad, 16 Mac 2014

Khasiat mustaka aka mustakimSiri Rahsia Ramuan Minyak Morhabshi

Mustaka/mustakim
(Cyperus rotundus)

Pernah dengar tentang mustaka? Ia dikenali juga dengan nama mustakim atau nama botaninya Cyperus rotundus.

Menurut http://en.m.wikipedia.org/wiki/Cyperus_rotundus, Cyperus rotundus adalah spesis sedge (Cyperaceae) berasal dari Afrika, selatan dan tengah Eropah (utara ke Perancis dan Austria ), dan selatan Asia.

Wordcyperus berasal daripada bahasa Yunani iaitu Cyperus (kuperos) manakala Rotundus adalah dari Latin, yang bermaksud "bulat".

Cyperus rotundus adalah tumbuhan saka, yang boleh mencapai ketinggian sehingga 140 cm (55 inci).
Sebagaimana Cyperaceae lain, daunnya bercambah di barisan tiga dari pangkal pokok, kira-kira 5-20 cm panjang. Bunga batang mempunyai keratan rentas segi tiga.
Bunganya adalah biseksual dan mempunyai threestamina dan carpel tiga stigma, dengan kepala bunga mempunyai 3-8 sinaran yang tidak sama rata. Buahnya berbentuk achene bersegi tiga.

Sistem akar pokok muda pada mulanya membentuk putih, rizom berisi, sehingga 25 mm pada dimensi, dalam bentuk gugusan.
Sesetengah rizom berkembang menaik di dalam tanah, membentuk struktur mentol seperti pucuk baru dengan akar berkembang. Dari akar baru, tumbuh rizom baru.

Rizom tersebut berkembang melintang atau ke bawah, dan membentuk ubi berwarna perang kemerahan gelap dan bergugus. Mustaka lebih suka keadaan kering tetapi boleh menerima keadaan tanah lembap.
Catatan di ttp://bestmusta.com/ mengatakan ia merupakan penyelesaian terbaik untuk cirit-birit dan dysentry.

Web tersebut turut mencatatkan seperti berikut:

"Mustaka berguna dalam cirit-birit, senak, disentri kronik dan demam. Ia termasuk cirit-birit pada kanak-kanak dan penyakit dalam tempoh tumbuh gigi."

"Selain itu mustaka bertindak mengharmonikan hati, limpa, dan pankreas."

"Mustaka juga dipercayai berkesan dalam setiap jenis demam."

Sebuah lagi lamanweb iaitu http://www.atreya.com/ayurveda/Mustaka-Cyperus-rotundus.html mengatakan Mustaka (Cyperus rotundus) dianggap salah satu herba Ayurveda terbaik untuk kelancaran haid bagi wanita.

"Ia mengawal kedua-dua pita dan Vata di perut. Ia juga menggalakkan keselesaan payudara dan membantu mengekalkan keseimbangan bendalir dalam tubuh."


"Keupayaan Mustaka ialah menggalak keselesaan perut termasuk sistem penghadaman. Ia menguatkan penghadaman, menyingkirkan toksin secara semula jadi, dan menyokong fungsi hati."

"Menurut Ayurveda, mustaka adalah herba yang amat berkesan dalam rawatan demam. Ia membantu penyejukan dan pembersihan serta mengekalkan suhu badan normal."


Nota:
Mustaka adalah salah satu herba yang terdapat dalam Minyak Morhabshi.

Selain Mustaka, herba lain yang diadun menjadi Minyak Morhabshi ialah:
Myrrh/morha/morhabshi: Commiphora myrrha
Zaitun: Olea europaea
Safron/zaafaran: Crocus sativus
Mustakim/mustaka: cyperus rotundus L
Serai: Cymbopogon citratus
RajaKayu/king of wood: Cassia fistulla
KedudukPutih: Melastoma Imbricatum
BayamBatu/mulberry: Morus nigra. L.
Lemuni: Vitex Trifolia var Negundo
HempeduBumi: Andrographis paniculata
Cekur: Kaempferia galanga
minyakMORHABSHI

Tiada ulasan:

VVIP

Kegunaan Morhabshi dalam kebudayaan Melayu

Meskipun ramai yang merasakan baru pertama kali mendengar nama Morhabshi, namun ia sebenarnya bukanlah asing dalam kebudayaan Melayu. Orang Melayu menggelarnya 'kemenyan bunian' kerana keampuhannya menghindari gangguan makhluk halus. Bahagian yang paling penting ialah getahnya yang digunakan untuk menghalau atau menghindari makhluk ghaib tersebut. Di Malaysia khasiat Morhabshi dipercayai lebih awal diamalkan dalam masyarakat lain seperti Arab, Cina dan India.

Morhabshi dalam Perubatan Tradisional

Dipercayai resin myrrh atau morhabshi memasuki Tanah Melayu dan dalam kehidupan orang Melayu melalui pergaulan dan persemendaan dengan masyarakat Arab yang ketika itu menguasai istana dan golongan bangsawan.

Berdasarkan pengamatan dan ilmu yang dimiliki nenek moyang kita, myrrh atau morhabshi dicampurkan bersama minyak-minyak tertentu seperti minyak kelapa, zaiton, lenga (bijan), serai serta herba-herba seperti keduduk putih, bayam batu, lemuni, raja kayu, hempedu bumi, cekur dan sebagainya dapat berinteraksi dengan pelbagai penyakit kulit seperti kayap, barah, kudis, gatal-gatal serta sakit gigi, cirit-birit dan sebagainya.

Campuran ini juga didapati bertindakbalas pada pendarahan luar (luka dan sebagainya).

Bagi yang kurang yakin dengan kehebatan nenek moyang orang Melayu, sila semak kembali perjalanan sejarah negara, terutama Empayar Melaka yang pernah menjadi pusat perdagangan, pusat penyebaran Islam, dan pusat perkembangan ilmu pengetahuan terhebat di zamannya.

Justeru adalah mustahil bangsa yang begitu hebat ketika itu tidak mempunyai teknologi perubatan mereka sendiri.Pengkalan Blog Morhabshi

Dedikasi & Penafian

Blog ini dibina bagi memaparkan ramuan dan petua yang terdapat dalam kitab Attabib walhikmah karangan almarhum Dr(H) Ustaz Hj Abdul Hamid Ahmad, pengasas Minyak Morhabshi. Ini adalah sumbangan kami terutama kepada para pelanggan kami dan juga kepada anda semua. Semoga Allah menempatkan arwah ustaz Hj Abdul Hamid dan isteri beliau Hjh Saodah dalam syurga-Nya bersama orang beriman dan beramal soleh. A-Fatihah. Sesungguhnya kita semua akan menuruti jejak mereka juga suatu hari nanti.

Penafian
Semua maklumat dalam blog ini merupakan perkongsian daripada pelbagai sumber. Admin tidak bertanggung jawab jika berlaku sebarang kerosakan, kecederaan, kerugian, dan sebagainya dan jika berlaku ia tidak boleh dianggap berpunca dari blog ini.