Ahad, 16 Mac 2014

khasiat keduduk putih

Siri Rahsia Ramuan Minyak Morhabshi:

Keduduk Putih (Melastoma Imbricatum)

Keduduk merupakan tumbuhan liar yang mampu mencapai ketinggian sekitar 1.5 meter didaerah dataran rendah memiliki bulu-bulu halus pada batang, daun dan buah. Batangnya berwarna kemerahan. Lebar daun keduduk 2 - 5 cm dan panjang 5 - 7 cm. 

keduduk sangat mudah berkembang di alam bebas dengan bantuan burung-burung yang menyebarkan benih dari buahnya. Keduduk putih memiliki nama ilmiahMelastoma decemfidum roxb. / Melastoma Imbricatum dari famili Melastomaceae.

Keduduk putih selalu dikaitkan dengan perkara mistik, dijadikan ubat pengasih dan pelaris malah dipercayai membantu anak-anak yang lewat bertutur.

Buah keduduk boleh dimakan dengan rasa yang manis pahit, yang pasti buahnya adalah makanan kegemaran burung.

Sebagaimana Acai Berry di hutan Amazon atau Maqui Berry di kawasan pergunungan Patagonia terkenal dengan kandungan anti-oxidant, Buah Keduduk juga kaya dengan kandungan anthycyonin yang menghasilkan anti-oxidant sangat tinggi.

Daun keduduk dapat mengubati penyakit diare dengan cara menumbuk daun keduduk yang tua bersama kunyit lalu diberi air.

Jika daun keduduk dihaluskan dan ditempelkan pada luka ringan maka akan dapat berguna untuk menghentikan darah yang mengalir pada luka ringan tersebut. Biasanya daun keduduk hanya dilumat dimulut lalu ditempelkan pada luka ringan. Daun keduduk juga menjadi campuran ubat buasir dan berkesan mengubati bisa dari gigitan ulat bulu atau digigit pacat/lintah.

Ramai yang tidak tahu bahawa pucuk dari daun keduduk boleh dijadikan ulam.
Akar dan daun keduduk jika dihaluskan ditempelkan pada bekas parut luka atau cacar dapat menghilangkan kesannya tetapi perlu dilakukan secara rutin.

Akar keduduk juga dapat menjadi ubat kumur ketika sakit gigi, menjadi campuran ramuan mandi untuk keputihan pada wanita.
ibu-ibu selepas bersalin serta campuran ramuan ubat

Jika sakit mulut (termasuk ulser), kunyah terus buah keduduk. Rasanya memang sedap dan digemari kanak-kanak di zaman saya dulu.

Nota:
Keduduk putih adalah salah satu herba yang terdapat dalam Minyak Morhabshi.
Selain Keduduk putih, herba lain yang diadun menjadi Minyak Morhabshi ialah:
#Myrrh/#morha/#morhabshi: Commiphora myrrha
#Zaitun: Olea europaea
#Safron/#zaafaran: Crocus sativus
#Mustakim/#mustaka: cyperus rotundus L
#Serai: Cymbopogon citratus
#RajaKayu/king of wood: Cassia fistulla
#KedudukPutih: Melastoma Imbricatum
#BayamBatu/mulberry: Morus nigra. L.
#Lemuni: Vitex Trifolia var Negundo
#HempeduBumi: Andrographis paniculata
#Cekur: Kaempferia galanga

Dipadankan daripada:
http://www.bertuah.info/2012/11/kegunaan-dan-khasiat-keduduk-putih.html?showComment=1395028144337&m=1#c5753951735143998588
Terima kasih.

Tiada ulasan:

VVIP

Kegunaan Morhabshi dalam kebudayaan Melayu

Meskipun ramai yang merasakan baru pertama kali mendengar nama Morhabshi, namun ia sebenarnya bukanlah asing dalam kebudayaan Melayu. Orang Melayu menggelarnya 'kemenyan bunian' kerana keampuhannya menghindari gangguan makhluk halus. Bahagian yang paling penting ialah getahnya yang digunakan untuk menghalau atau menghindari makhluk ghaib tersebut. Di Malaysia khasiat Morhabshi dipercayai lebih awal diamalkan dalam masyarakat lain seperti Arab, Cina dan India.

Morhabshi dalam Perubatan Tradisional

Dipercayai resin myrrh atau morhabshi memasuki Tanah Melayu dan dalam kehidupan orang Melayu melalui pergaulan dan persemendaan dengan masyarakat Arab yang ketika itu menguasai istana dan golongan bangsawan.

Berdasarkan pengamatan dan ilmu yang dimiliki nenek moyang kita, myrrh atau morhabshi dicampurkan bersama minyak-minyak tertentu seperti minyak kelapa, zaiton, lenga (bijan), serai serta herba-herba seperti keduduk putih, bayam batu, lemuni, raja kayu, hempedu bumi, cekur dan sebagainya dapat berinteraksi dengan pelbagai penyakit kulit seperti kayap, barah, kudis, gatal-gatal serta sakit gigi, cirit-birit dan sebagainya.

Campuran ini juga didapati bertindakbalas pada pendarahan luar (luka dan sebagainya).

Bagi yang kurang yakin dengan kehebatan nenek moyang orang Melayu, sila semak kembali perjalanan sejarah negara, terutama Empayar Melaka yang pernah menjadi pusat perdagangan, pusat penyebaran Islam, dan pusat perkembangan ilmu pengetahuan terhebat di zamannya.

Justeru adalah mustahil bangsa yang begitu hebat ketika itu tidak mempunyai teknologi perubatan mereka sendiri.Pengkalan Blog Morhabshi

Dedikasi & Penafian

Blog ini dibina bagi memaparkan ramuan dan petua yang terdapat dalam kitab Attabib walhikmah karangan almarhum Dr(H) Ustaz Hj Abdul Hamid Ahmad, pengasas Minyak Morhabshi. Ini adalah sumbangan kami terutama kepada para pelanggan kami dan juga kepada anda semua. Semoga Allah menempatkan arwah ustaz Hj Abdul Hamid dan isteri beliau Hjh Saodah dalam syurga-Nya bersama orang beriman dan beramal soleh. A-Fatihah. Sesungguhnya kita semua akan menuruti jejak mereka juga suatu hari nanti.

Penafian
Semua maklumat dalam blog ini merupakan perkongsian daripada pelbagai sumber. Admin tidak bertanggung jawab jika berlaku sebarang kerosakan, kecederaan, kerugian, dan sebagainya dan jika berlaku ia tidak boleh dianggap berpunca dari blog ini.