Ahad, 28 Mac 2010

Minyak Morhabshi untuk Gastrik?Baru-baru ini saya menerima panggilan daripada seorang pelanggan. Beliau mengemukakan soalan: "Adakah minyak herba boleh digunakan untuk gastrik?"

Sebenarnya saya belum pernah mengesyorkan pada pelanggan untuk menggunakan minyak herba untuk gastrik. Malah saya juga belum pernah mendapat testimoni berkenaan gastrik. Maka itulah yang saya maklumkan pada pemanggil tersebut.

"Sebenarnya saya mengidap gastrik dan telah mencuba mengubatinya dengan minyak herba ini. Alhamdulillah rasa semakin baik." lelaki tersebut menjelaskan.

Alhamdulillah. Nampaknya kita menerima satu lagi perkongsian pengalaman yang amat baik. Kebetulan beberapa orang di sekeliling saya juga menghidap gastrik. Bolehlah saya syorkan pada mereka.

Cara penggunaannya, menurut pengguna tersebut sama seperti sakit dalam perut yang lain iaitu menitiskan 4-5 titik minyak herba ke dalam suku cawan air dan diminum.

Lakukan 1-2 kali sehari selama beberapa hari dan lihat perubahannya. Jika perlu, lakukan lagi setelah beberapa hari.

Minyak Morhabshi juga diperbuat daripada herba dan akar kayu yang biasa digunakan dalam perubatan tradisional kita. Bahan utamanya ialah minyak kelapa yang kita gunakan setiap hari dalam makanan.

Justeru saya yakin tiada sebarang risiko dalam penggunaannya dari sudut kesihatan. Begitu juga risiko kerugian wang kerana harganya cuma RM10 sebotol.

Bagi yang belum mengenali minyak Morhabshi, minyak herba ini diasaskan datuk kami lebih 50 tahun yang lalu. Antara kegunaannya ialah menyembuhkan luka kulit dan juga dalam tubuh. Ia juga berkesan untuk sakit perut bahkan dikatakan mujarab merawat orang yang terkena santau.

Untuk makluman, kesan santau adalah melukakan tali perut.

Atas prinsip itulah pengguna tersebut merawat gastrik yang juga merupakan luka-luka dalam perut.

Sebagaimana yang dicatat pada blog, web, dan label produk ini, minyak-minyak berasaskan tumbuhan membantu menyelesaikan banyak masalah kesihatan termasuk berkaitan perkara mistik.

Bagi saya, rawatan alternatif dikeluarkan bukan untuk menggantikan kaedah perubatan lain samada tradisional ataupun modern sebaliknya sebagai tambahan usaha bagi mengharapkan penyembuhan sebenar daripada Allah Taala.foto:
gastric jpg
623 x 350 | 31k diatrofi.dancenews.gr
gastric pits jpg
600 x 900 | 184k home.comcast.net

semakan 12 sept 2014 (admin)

NOTA:Adakah Minyak Morhabshi menyembuhkan penyakit? Wallahu'alam.
Kita hanya berusaha dan Allah taala yang menyembuhkan semua penyakit.
Setiap penyakit ada ubatnya.


Tiada ulasan:

VVIP

Kegunaan Morhabshi dalam kebudayaan Melayu

Meskipun ramai yang merasakan baru pertama kali mendengar nama Morhabshi, namun ia sebenarnya bukanlah asing dalam kebudayaan Melayu. Orang Melayu menggelarnya 'kemenyan bunian' kerana keampuhannya menghindari gangguan makhluk halus. Bahagian yang paling penting ialah getahnya yang digunakan untuk menghalau atau menghindari makhluk ghaib tersebut. Di Malaysia khasiat Morhabshi dipercayai lebih awal diamalkan dalam masyarakat lain seperti Arab, Cina dan India.

Morhabshi dalam Perubatan Tradisional

Dipercayai resin myrrh atau morhabshi memasuki Tanah Melayu dan dalam kehidupan orang Melayu melalui pergaulan dan persemendaan dengan masyarakat Arab yang ketika itu menguasai istana dan golongan bangsawan.

Berdasarkan pengamatan dan ilmu yang dimiliki nenek moyang kita, myrrh atau morhabshi dicampurkan bersama minyak-minyak tertentu seperti minyak kelapa, zaiton, lenga (bijan), serai serta herba-herba seperti keduduk putih, bayam batu, lemuni, raja kayu, hempedu bumi, cekur dan sebagainya dapat berinteraksi dengan pelbagai penyakit kulit seperti kayap, barah, kudis, gatal-gatal serta sakit gigi, cirit-birit dan sebagainya.

Campuran ini juga didapati bertindakbalas pada pendarahan luar (luka dan sebagainya).

Bagi yang kurang yakin dengan kehebatan nenek moyang orang Melayu, sila semak kembali perjalanan sejarah negara, terutama Empayar Melaka yang pernah menjadi pusat perdagangan, pusat penyebaran Islam, dan pusat perkembangan ilmu pengetahuan terhebat di zamannya.

Justeru adalah mustahil bangsa yang begitu hebat ketika itu tidak mempunyai teknologi perubatan mereka sendiri.Pengkalan Blog Morhabshi

Dedikasi & Penafian

Blog ini dibina bagi memaparkan ramuan dan petua yang terdapat dalam kitab Attabib walhikmah karangan almarhum Dr(H) Ustaz Hj Abdul Hamid Ahmad, pengasas Minyak Morhabshi. Ini adalah sumbangan kami terutama kepada para pelanggan kami dan juga kepada anda semua. Semoga Allah menempatkan arwah ustaz Hj Abdul Hamid dan isteri beliau Hjh Saodah dalam syurga-Nya bersama orang beriman dan beramal soleh. A-Fatihah. Sesungguhnya kita semua akan menuruti jejak mereka juga suatu hari nanti.

Penafian
Semua maklumat dalam blog ini merupakan perkongsian daripada pelbagai sumber. Admin tidak bertanggung jawab jika berlaku sebarang kerosakan, kecederaan, kerugian, dan sebagainya dan jika berlaku ia tidak boleh dianggap berpunca dari blog ini.