Khamis, 12 Februari 2009

Lelah @ asma

Minggu lepas seorang ibu menemui saya bagi memaklumkan anak beliau iaitu salah seorang murid saya mengidap lelah atau asma. Itulah sebabnya dia sering tidak hadir ke sekolah. Makluman itu juga perlu agar saya boleh merancang aktiviti yang sesuai untuk murid tersebut.

Maka saya berikan sebotol minyak yang dibuat oleh Ustaz Hamid padanya. Saya memberitahu bahawa seorang murid saya pada tahun lepas yang lelah kini semakin sembuh setelah menggunakan minyak herba itu. Dua hari lepas, semasa bertembung dengan murid itu di padang (latihan sukan), murid itu memberitahu bahawa dia sudah lama tidak diserang asma.

Namun si ibu tadi memberitahu saya bahawa sebelum inipun sudah ramai orang mencadangkan pelbagai ubatan tetapi tetap tidak berhasil. Oleh kerana saya memberinya secara percuma maka beliaupun berjanji untuk mencubanya.

Semalam, ketika sukan tahunan sekolah selesai, ibu tadi menemui saya untuk memesan dua botol lagi minyak yang diasaskan datuk saya itu. Menurutnya keadaan anaknya bertambah baik selepas menggunakan minyak ini. Malah katanya abang dan kakaknya yang turut mengidap lelah juga menerima perubahan positif setelah menggunakan minyak tersebut. Menurutnya lagi, abang murid saya itu pernah 'koma' akibat lelah yang teruk.

Alahamdulillah. Perkhabaran ini memang amat menggembirakan saya. Bukan semata-mata kerana saya akan mendapat untung daripada pertambahan jualan namun lebih dari itu saya amat gembira kerana dapat membantu.

Apapun saya percaya bahawa usaha adalah satu ibadat manakala penyembuhan sebenar adalah urusan Allah.

Updated 12 sept 2014
Anak murid saya bernama fathin tu sekarang dalam darjah 6 dan ibunya masih lagi membeli minyak morhabshi dan sering mengesyorkan pada kenalan beliau.

Tiada ulasan:

VVIP

Kegunaan Morhabshi dalam kebudayaan Melayu

Meskipun ramai yang merasakan baru pertama kali mendengar nama Morhabshi, namun ia sebenarnya bukanlah asing dalam kebudayaan Melayu. Orang Melayu menggelarnya 'kemenyan bunian' kerana keampuhannya menghindari gangguan makhluk halus. Bahagian yang paling penting ialah getahnya yang digunakan untuk menghalau atau menghindari makhluk ghaib tersebut. Di Malaysia khasiat Morhabshi dipercayai lebih awal diamalkan dalam masyarakat lain seperti Arab, Cina dan India.

Morhabshi dalam Perubatan Tradisional

Dipercayai resin myrrh atau morhabshi memasuki Tanah Melayu dan dalam kehidupan orang Melayu melalui pergaulan dan persemendaan dengan masyarakat Arab yang ketika itu menguasai istana dan golongan bangsawan.

Berdasarkan pengamatan dan ilmu yang dimiliki nenek moyang kita, myrrh atau morhabshi dicampurkan bersama minyak-minyak tertentu seperti minyak kelapa, zaiton, lenga (bijan), serai serta herba-herba seperti keduduk putih, bayam batu, lemuni, raja kayu, hempedu bumi, cekur dan sebagainya dapat berinteraksi dengan pelbagai penyakit kulit seperti kayap, barah, kudis, gatal-gatal serta sakit gigi, cirit-birit dan sebagainya.

Campuran ini juga didapati bertindakbalas pada pendarahan luar (luka dan sebagainya).

Bagi yang kurang yakin dengan kehebatan nenek moyang orang Melayu, sila semak kembali perjalanan sejarah negara, terutama Empayar Melaka yang pernah menjadi pusat perdagangan, pusat penyebaran Islam, dan pusat perkembangan ilmu pengetahuan terhebat di zamannya.

Justeru adalah mustahil bangsa yang begitu hebat ketika itu tidak mempunyai teknologi perubatan mereka sendiri.Pengkalan Blog Morhabshi

Dedikasi & Penafian

Blog ini dibina bagi memaparkan ramuan dan petua yang terdapat dalam kitab Attabib walhikmah karangan almarhum Dr(H) Ustaz Hj Abdul Hamid Ahmad, pengasas Minyak Morhabshi. Ini adalah sumbangan kami terutama kepada para pelanggan kami dan juga kepada anda semua. Semoga Allah menempatkan arwah ustaz Hj Abdul Hamid dan isteri beliau Hjh Saodah dalam syurga-Nya bersama orang beriman dan beramal soleh. A-Fatihah. Sesungguhnya kita semua akan menuruti jejak mereka juga suatu hari nanti.

Penafian
Semua maklumat dalam blog ini merupakan perkongsian daripada pelbagai sumber. Admin tidak bertanggung jawab jika berlaku sebarang kerosakan, kecederaan, kerugian, dan sebagainya dan jika berlaku ia tidak boleh dianggap berpunca dari blog ini.