Ahad, 8 Oktober 2017

Air akar kayu vs minyak herba akar kayu

Pernah dengar tak orang tua² bagitau salah satu cara orang dulu² jaga kesihatan ialah dengan meminum air rebusan akar kayu?

Beberapa jenis daun herba dan akar kayu terpilih dimasukkan ke dalam periuk, dimasukkan air dan direbus. Setiap pagi diminum segelas.

Tahukah anda bahawa untuk menikmati khasiat daun herba dan akar kayu, kita tak semestinya merebusnya dengan air?

Ya. Gunakan minyak bagi menggantikan air.

Sheikh hj abd hamid yang berlatar belakang sebagai perawat islam, pengamal perubatan herba,  dan ahli perubatan homeopathy telah menggabungkan ketiga² bidang kemahiran beliau dengan menghasilkan satu produk istimewa.

Itulah yang kita panggil minyak morha.

Kelebihan minyak ialah jika dulu hanya digunakan sebagai minuman kesihatan, kini ia juga boleh disapu pada kulit.

Mari kita lihat 10 herba terbaik dunia yang digunakan:
1. Myrrh atau Commiphora Myrrha  menghilangkan kesakitan, menyembuhkan luka, membasmi kuman, dan menguatkan imunisasi tubuh manusia.

2. Mustaka atau Cyperus Rotundus  pelbagai jenis demam.

3. Safron atau Crocus Sativus herba 1001 khasiat.

4. Hempedu Bumi atau Andrographidis Herba cepat menghentikan darah, rawatan darah tinggi dan kencing manis.

5. Misai Kucing atau Orthosiphon Stamineus rawatan darah tinggi dan kencing manis.

6. Dukung Anak atau Phylanthi Herba untuk kulit, buasir, demam, dan hepatitis B.

7. Daun Sireh atau Piperis Folium cepat menghentikan luka.

8. Raja Kayu. Penyakit luaran dan dalaman, serta urutan.

9. Minyak Zaitun (olive oil) atau Oleaeurofea  untuk kulit, merawat strok, peredaran darah.

10. Minyak Bijan atau Sesame Oil kaya dengan zat besi, kalsium, magnesium, zink, tembaga, Vitamin E , Vitamin B

Semuanya terkandung dalam sebotol minyak morha yang mudah digunakan, bila² masa.

Tiada ulasan:

VVIP

Kegunaan Morhabshi dalam kebudayaan Melayu

Meskipun ramai yang merasakan baru pertama kali mendengar nama Morhabshi, namun ia sebenarnya bukanlah asing dalam kebudayaan Melayu. Orang Melayu menggelarnya 'kemenyan bunian' kerana keampuhannya menghindari gangguan makhluk halus. Bahagian yang paling penting ialah getahnya yang digunakan untuk menghalau atau menghindari makhluk ghaib tersebut. Di Malaysia khasiat Morhabshi dipercayai lebih awal diamalkan dalam masyarakat lain seperti Arab, Cina dan India.

Morhabshi dalam Perubatan Tradisional

Dipercayai resin myrrh atau morhabshi memasuki Tanah Melayu dan dalam kehidupan orang Melayu melalui pergaulan dan persemendaan dengan masyarakat Arab yang ketika itu menguasai istana dan golongan bangsawan.

Berdasarkan pengamatan dan ilmu yang dimiliki nenek moyang kita, myrrh atau morhabshi dicampurkan bersama minyak-minyak tertentu seperti minyak kelapa, zaiton, lenga (bijan), serai serta herba-herba seperti keduduk putih, bayam batu, lemuni, raja kayu, hempedu bumi, cekur dan sebagainya dapat berinteraksi dengan pelbagai penyakit kulit seperti kayap, barah, kudis, gatal-gatal serta sakit gigi, cirit-birit dan sebagainya.

Campuran ini juga didapati bertindakbalas pada pendarahan luar (luka dan sebagainya).

Bagi yang kurang yakin dengan kehebatan nenek moyang orang Melayu, sila semak kembali perjalanan sejarah negara, terutama Empayar Melaka yang pernah menjadi pusat perdagangan, pusat penyebaran Islam, dan pusat perkembangan ilmu pengetahuan terhebat di zamannya.

Justeru adalah mustahil bangsa yang begitu hebat ketika itu tidak mempunyai teknologi perubatan mereka sendiri.Pengkalan Blog Morhabshi

Dedikasi & Penafian

Blog ini dibina bagi memaparkan ramuan dan petua yang terdapat dalam kitab Attabib walhikmah karangan almarhum Dr(H) Ustaz Hj Abdul Hamid Ahmad, pengasas Minyak Morhabshi. Ini adalah sumbangan kami terutama kepada para pelanggan kami dan juga kepada anda semua. Semoga Allah menempatkan arwah ustaz Hj Abdul Hamid dan isteri beliau Hjh Saodah dalam syurga-Nya bersama orang beriman dan beramal soleh. A-Fatihah. Sesungguhnya kita semua akan menuruti jejak mereka juga suatu hari nanti.

Penafian
Semua maklumat dalam blog ini merupakan perkongsian daripada pelbagai sumber. Admin tidak bertanggung jawab jika berlaku sebarang kerosakan, kecederaan, kerugian, dan sebagainya dan jika berlaku ia tidak boleh dianggap berpunca dari blog ini.