Isnin, 17 April 2017

Towkey produk jadi artis

Mahu jual nama atau jenama?

Menaikkan jenama syarikat adalah amalan biasa mana-mana pengeluar produk.

Namun sejak akhir-akhir ini ada trend menjadikan nama pemilik syarikat lebih popular berbanding jenama produk.

Baiknya, ia memberi persepsi pada pengguna bahawa jika produk itu dikeluarkan oleh si 'A' maka anggapan mereka sudah tentu produk itu baik.

Namun dari sudut lain,  pengamal taktik ini terdedah pada risiko lebih besar apabila masalah peribadi akan diterjemah sebagai masalah produk.

Satu lagi kelemahan ialah apabila pemilik asal yang glamor itu meninggal dunia sedangkan personaliti penggantinya tidak mampu menyaingi tanda aras yang ditinggalkan.

Meski kualiti produk kekal namun masyarakat akan menganggap ia tidak sama seperti dulu.

Ketika itulah para pesaing dengan mudah menawarkan pilihan baru dan memberi masalah pada pewaris.

Pada pendapat anda adakah KFC akan merudum apabila Colonal Sanders meninggal dunia? Nama manakah yang orang ramai lebih kenal? Sanders atau KFC?Tapak pasar malam simpang Jengka 8 ini saya asaskan sekitar 1995 ketika menjadi setiausaha Belia 4B di situ. Pada 1997 saya berhijrah dan menetap di Melaka namun pasar malam tersebut bukan sahaja terus berjalan malah lebih besar.
Pengasas produk ini iaitu Sheikh Abdul Hamid Alderangi menamakannya sebagai Minyak Morhabshi dengan jualan sekitar RM1000-5000 setahun. Selepas beliau meninggal dunia nama tersebut dikekalkan serta didaftar dengan KKM. Tahun 2016 jualan Minyak Morhabshi mencapai RM250,000 dan dijangka melebihi setengah juta pada tahun ini. Insya-Allah. 


Tajuk sebelum ini
Tajuk seterusnyaTiada ulasan:

VVIP

Kegunaan Morhabshi dalam kebudayaan Melayu

Meskipun ramai yang merasakan baru pertama kali mendengar nama Morhabshi, namun ia sebenarnya bukanlah asing dalam kebudayaan Melayu. Orang Melayu menggelarnya 'kemenyan bunian' kerana keampuhannya menghindari gangguan makhluk halus. Bahagian yang paling penting ialah getahnya yang digunakan untuk menghalau atau menghindari makhluk ghaib tersebut. Di Malaysia khasiat Morhabshi dipercayai lebih awal diamalkan dalam masyarakat lain seperti Arab, Cina dan India.

Morhabshi dalam Perubatan Tradisional

Dipercayai resin myrrh atau morhabshi memasuki Tanah Melayu dan dalam kehidupan orang Melayu melalui pergaulan dan persemendaan dengan masyarakat Arab yang ketika itu menguasai istana dan golongan bangsawan.

Berdasarkan pengamatan dan ilmu yang dimiliki nenek moyang kita, myrrh atau morhabshi dicampurkan bersama minyak-minyak tertentu seperti minyak kelapa, zaiton, lenga (bijan), serai serta herba-herba seperti keduduk putih, bayam batu, lemuni, raja kayu, hempedu bumi, cekur dan sebagainya dapat berinteraksi dengan pelbagai penyakit kulit seperti kayap, barah, kudis, gatal-gatal serta sakit gigi, cirit-birit dan sebagainya.

Campuran ini juga didapati bertindakbalas pada pendarahan luar (luka dan sebagainya).

Bagi yang kurang yakin dengan kehebatan nenek moyang orang Melayu, sila semak kembali perjalanan sejarah negara, terutama Empayar Melaka yang pernah menjadi pusat perdagangan, pusat penyebaran Islam, dan pusat perkembangan ilmu pengetahuan terhebat di zamannya.

Justeru adalah mustahil bangsa yang begitu hebat ketika itu tidak mempunyai teknologi perubatan mereka sendiri.Pengkalan Blog Morhabshi

Dedikasi & Penafian

Blog ini dibina bagi memaparkan ramuan dan petua yang terdapat dalam kitab Attabib walhikmah karangan almarhum Dr(H) Ustaz Hj Abdul Hamid Ahmad, pengasas Minyak Morhabshi. Ini adalah sumbangan kami terutama kepada para pelanggan kami dan juga kepada anda semua. Semoga Allah menempatkan arwah ustaz Hj Abdul Hamid dan isteri beliau Hjh Saodah dalam syurga-Nya bersama orang beriman dan beramal soleh. A-Fatihah. Sesungguhnya kita semua akan menuruti jejak mereka juga suatu hari nanti.

Penafian
Semua maklumat dalam blog ini merupakan perkongsian daripada pelbagai sumber. Admin tidak bertanggung jawab jika berlaku sebarang kerosakan, kecederaan, kerugian, dan sebagainya dan jika berlaku ia tidak boleh dianggap berpunca dari blog ini.