Isnin, 13 Mac 2017

UBAT MENGHILANGKAN LETIH

Bahan-bahannya:

Keletihan akan mengganggu komitmen
seseorang dalam kerja-kerja seharian.
Rempah : 1⁄2 tahil
Bunga cengkih : 1⁄2 tahil
Buah pelaga : 1⁄2 tahil
Kulit kayu manis : 1⁄2 tahil
Jintan hitam : 1 tahil
Jintan manis : 1 tahil
Jintan putih : 1 tahil
Lada ekor : 1⁄2 tahil
Inggu : 2 tahil
Jadam : 1 tahil

Semua rempah-rempah ini dibasuh dan jemurkan kemudian goreng seperti kopi dan tumbuk jadikan

tepung. Jadam dengan inggu masak dengan air hingga hancur kemudian tapis, gaulkan bersama

tepung rempah tadi, bubuh sedikit-sedikit minyak kelapa dan air panas bergaram, uli dengan sedikit

tepung gandum setelah mesra ulinya, gentel bulat-bulat sebesar biji jagung, terus jemur sampai

cukup kering kemudian simpan dalam botol bersih serta tutup baik-baik. Menggunakan pil ini 2 biji

sehari hingga penyakit lelah itu sembuh.Sumber:

Kitab Attabib Wal Hikmah Sheikh Abdul Hamid Ahmad Al-Derangi, 1997.
(Pengasas Minyak Morhabshi)Minyak Morhabshi (NOT140604520K)

Nota:

Untuk pengeluaran secara komersial, sila hubungi 019-4402211. In Sya Allah.

Tiada ulasan:

VVIP

Kegunaan Morhabshi dalam kebudayaan Melayu

Meskipun ramai yang merasakan baru pertama kali mendengar nama Morhabshi, namun ia sebenarnya bukanlah asing dalam kebudayaan Melayu. Orang Melayu menggelarnya 'kemenyan bunian' kerana keampuhannya menghindari gangguan makhluk halus. Bahagian yang paling penting ialah getahnya yang digunakan untuk menghalau atau menghindari makhluk ghaib tersebut. Di Malaysia khasiat Morhabshi dipercayai lebih awal diamalkan dalam masyarakat lain seperti Arab, Cina dan India.

Morhabshi dalam Perubatan Tradisional

Dipercayai resin myrrh atau morhabshi memasuki Tanah Melayu dan dalam kehidupan orang Melayu melalui pergaulan dan persemendaan dengan masyarakat Arab yang ketika itu menguasai istana dan golongan bangsawan.

Berdasarkan pengamatan dan ilmu yang dimiliki nenek moyang kita, myrrh atau morhabshi dicampurkan bersama minyak-minyak tertentu seperti minyak kelapa, zaiton, lenga (bijan), serai serta herba-herba seperti keduduk putih, bayam batu, lemuni, raja kayu, hempedu bumi, cekur dan sebagainya dapat berinteraksi dengan pelbagai penyakit kulit seperti kayap, barah, kudis, gatal-gatal serta sakit gigi, cirit-birit dan sebagainya.

Campuran ini juga didapati bertindakbalas pada pendarahan luar (luka dan sebagainya).

Bagi yang kurang yakin dengan kehebatan nenek moyang orang Melayu, sila semak kembali perjalanan sejarah negara, terutama Empayar Melaka yang pernah menjadi pusat perdagangan, pusat penyebaran Islam, dan pusat perkembangan ilmu pengetahuan terhebat di zamannya.

Justeru adalah mustahil bangsa yang begitu hebat ketika itu tidak mempunyai teknologi perubatan mereka sendiri.Pengkalan Blog Morhabshi

Dedikasi & Penafian

Blog ini dibina bagi memaparkan ramuan dan petua yang terdapat dalam kitab Attabib walhikmah karangan almarhum Dr(H) Ustaz Hj Abdul Hamid Ahmad, pengasas Minyak Morhabshi. Ini adalah sumbangan kami terutama kepada para pelanggan kami dan juga kepada anda semua. Semoga Allah menempatkan arwah ustaz Hj Abdul Hamid dan isteri beliau Hjh Saodah dalam syurga-Nya bersama orang beriman dan beramal soleh. A-Fatihah. Sesungguhnya kita semua akan menuruti jejak mereka juga suatu hari nanti.

Penafian
Semua maklumat dalam blog ini merupakan perkongsian daripada pelbagai sumber. Admin tidak bertanggung jawab jika berlaku sebarang kerosakan, kecederaan, kerugian, dan sebagainya dan jika berlaku ia tidak boleh dianggap berpunca dari blog ini.