Rabu, 17 Ogos 2016

Takde le sampai tutup hospital

Minyak apa ni?🤔
Minyak morhabshi, jwb saya.😎

Saya sedar, itu bukanlah jawapan yg org tu mau😏. Dia peduli apa nama minyak saya? Dia nak tau apa faedah minyak morhabshi kat dia.😅

Dulu2 dgn bangganya🤗 saya jwb ini minyak serbaguna👍. Tokwan saya buat. Tapi ramai org🙃 yg lbh arif ttg marketing🤓 menegur saya. Susah nak jual produk serbaguna. Tak khusus🔑. Takut org tak beli sbb dia tak nampak kegunaan khusus utk masalah dia.✂

Kata mereka, org nak tau apa perlunya dia beli sesuatu produk💊. Lagipun klu betul satu produk boleh selesai semua masalah, buat apa susah2 buat klinik & hospital🏥. Buat apa habis duit ratus ribu latih bakal doktor?🔬

Ye tak ya jugak. 😅 logik...

Saya renung🔭 balik. Tak bergunakah minyak morhabshi selama ni?🤔

Sayapun tak tau bila tarikh🗓 sebenar tokwan kami ustaz hamid mula buat minyak morhabshi👍�. Yg saya ingat, sejak awal remaja👫 jika luka, sakit perut, cedera masa bermain kami sapu minyak ini.

Apabila saya dpt anak👨‍👩‍👧‍👦, saya & isteri guna sejak mereka bayi. Sapu perut, dada, betis, lengan... Cepat baik pusat baby... Hari2. Wlupun takde sakit apa2🔋. Sediakan payung⛱ sblm hujan🚿, kata org.

Bila sembang dgn jiran2👨‍👩‍👧‍👧, mereka lak tertarik nak guna😍. Jiran saya di melaka, cucunya asyik menangis😫 spi mak ayahnya tak boleh tidur, berjaga🔦.

Mak mertua saya bgtau pasal minyak morhasbhi👍. Diapun try. Alhamdulillah mlm tu jugak laki bini👫 tu dpt tidur lena spi pagi. 'Ter'cuti diorang berdua pagi tu sbb lelap sgt. Tahun 1999 tak silap saya.

Sejak itu ramai org kampung🕵 👮 👷 🎅 👳🏻 🚶 👰💃 👯 👫 🙋🏼 yg cuba. Ramai 😎 🤗 🤓 😍 😘 😀 😇yg serasi dan membeli setiap bulan. Dulu saya jual rm5 botol saiz 15ml. Skrg rm45 tapi botol 120ml⚱. Nampak cam naik harga tapi lbh krg je sebenarnya. Botol lbh besaw. 🏮 Masa tu gaji cikgu rm435, skrg keluar maktab (ipg) dah rm1800 lom masuk elaun. Berapa kali ganda tu?🤗

La ni klu pi kenduri nak bagi rm5 pun tak tergamak.😅

Atas permintaan ramai, skrg dah ada saiz 500ml. Lebih jimat. Siap bagi botol refill.📩

Oh ya. Klinik dan hospital🏥 berhampiran berjalan🚑 spt biasa. Pengguna pun takde la fanatik sgt dgn minyak morhabshi👍 sbb setiap kaedah perubatan ada kelebihan masing2. Org skrg terbuka.😎

Bagi saya, minyak morhabshi👍 ni macam kotak kecemasan🗃.

Hebatnya minyak morhabshi, ia lebih laju dari van ambulan🚑 dan lebih dekat drpd klinik🏥 yg paling hampir dgn rmh anda.

Kannnn...🕵

Insya-Allah.

Cheguman.
0194402211

Tiada ulasan:

VVIP

Kegunaan Morhabshi dalam kebudayaan Melayu

Meskipun ramai yang merasakan baru pertama kali mendengar nama Morhabshi, namun ia sebenarnya bukanlah asing dalam kebudayaan Melayu. Orang Melayu menggelarnya 'kemenyan bunian' kerana keampuhannya menghindari gangguan makhluk halus. Bahagian yang paling penting ialah getahnya yang digunakan untuk menghalau atau menghindari makhluk ghaib tersebut. Di Malaysia khasiat Morhabshi dipercayai lebih awal diamalkan dalam masyarakat lain seperti Arab, Cina dan India.

Morhabshi dalam Perubatan Tradisional

Dipercayai resin myrrh atau morhabshi memasuki Tanah Melayu dan dalam kehidupan orang Melayu melalui pergaulan dan persemendaan dengan masyarakat Arab yang ketika itu menguasai istana dan golongan bangsawan.

Berdasarkan pengamatan dan ilmu yang dimiliki nenek moyang kita, myrrh atau morhabshi dicampurkan bersama minyak-minyak tertentu seperti minyak kelapa, zaiton, lenga (bijan), serai serta herba-herba seperti keduduk putih, bayam batu, lemuni, raja kayu, hempedu bumi, cekur dan sebagainya dapat berinteraksi dengan pelbagai penyakit kulit seperti kayap, barah, kudis, gatal-gatal serta sakit gigi, cirit-birit dan sebagainya.

Campuran ini juga didapati bertindakbalas pada pendarahan luar (luka dan sebagainya).

Bagi yang kurang yakin dengan kehebatan nenek moyang orang Melayu, sila semak kembali perjalanan sejarah negara, terutama Empayar Melaka yang pernah menjadi pusat perdagangan, pusat penyebaran Islam, dan pusat perkembangan ilmu pengetahuan terhebat di zamannya.

Justeru adalah mustahil bangsa yang begitu hebat ketika itu tidak mempunyai teknologi perubatan mereka sendiri.Pengkalan Blog Morhabshi

Dedikasi & Penafian

Blog ini dibina bagi memaparkan ramuan dan petua yang terdapat dalam kitab Attabib walhikmah karangan almarhum Dr(H) Ustaz Hj Abdul Hamid Ahmad, pengasas Minyak Morhabshi. Ini adalah sumbangan kami terutama kepada para pelanggan kami dan juga kepada anda semua. Semoga Allah menempatkan arwah ustaz Hj Abdul Hamid dan isteri beliau Hjh Saodah dalam syurga-Nya bersama orang beriman dan beramal soleh. A-Fatihah. Sesungguhnya kita semua akan menuruti jejak mereka juga suatu hari nanti.

Penafian
Semua maklumat dalam blog ini merupakan perkongsian daripada pelbagai sumber. Admin tidak bertanggung jawab jika berlaku sebarang kerosakan, kecederaan, kerugian, dan sebagainya dan jika berlaku ia tidak boleh dianggap berpunca dari blog ini.