Selasa, 2 April 2013

Artikal khas Morhabshi di akhbar Sinar Harian


Morhabshi sama nilai dengan emas!

Foto di atas adalah artikal tentang resin myrrh atau morhabshi yang disiarkan akhbar Sinar Harian edisi nasional pada 3 April 2013.

Minyak morhabshi adalah minyak untuk seisi keluarga. Diadun bersama lebih 30 herba serta pelbagai jenis minyak seperti minyak serai, minyak zaitun, dan minyak bijan.

Selain menggunakan resin morhabshi (myrrh) yang terkenal sejak zaman Rom, minyak morhabshi diperkaya dengan saffron (zaafaran) iaitu herba termahal di dunia serta ekstrak serai yang telah terkenal dalam perubatan.

Minyak morhabshi diasaskan Ustaz Hj Abd Hamid Ahmad (almarhum).

Minyak morhabshi turut dibacakan ayat-ayat Al-Quran serta doa amalan Rasulullah serta sahabat dalam rawatan.

Hubungi kami untuk dapatkan info lanjut atau ikuti facebook.com/morha2u

3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

[url=http://buynolvadexonlineone.com/#kqrpw]buy nolvadex[/url] - nolvadex without prescription , http://buynolvadexonlineone.com/#qhtvi buy nolvadex

Tanpa Nama berkata...

Pretty! This has been an extremely wonderful article. Thank you for supplying these details.


My homepage - オークリーメガネ

Tanpa Nama berkata...

This is the perfect blog for everyone who would like to
find out about this topic. You know so much its almost
hard to argue with you (not that I personally would
want to…HaHa). You certainly put a new spin on a topic that's been written about for a long time. Great stuff, just wonderful!

Also visit my blog; acityreader.blogspot.com

VVIP

Kegunaan Morhabshi dalam kebudayaan Melayu

Meskipun ramai yang merasakan baru pertama kali mendengar nama Morhabshi, namun ia sebenarnya bukanlah asing dalam kebudayaan Melayu. Orang Melayu menggelarnya 'kemenyan bunian' kerana keampuhannya menghindari gangguan makhluk halus. Bahagian yang paling penting ialah getahnya yang digunakan untuk menghalau atau menghindari makhluk ghaib tersebut. Di Malaysia khasiat Morhabshi dipercayai lebih awal diamalkan dalam masyarakat lain seperti Arab, Cina dan India.

Morhabshi dalam Perubatan Tradisional

Dipercayai resin myrrh atau morhabshi memasuki Tanah Melayu dan dalam kehidupan orang Melayu melalui pergaulan dan persemendaan dengan masyarakat Arab yang ketika itu menguasai istana dan golongan bangsawan.

Berdasarkan pengamatan dan ilmu yang dimiliki nenek moyang kita, myrrh atau morhabshi dicampurkan bersama minyak-minyak tertentu seperti minyak kelapa, zaiton, lenga (bijan), serai serta herba-herba seperti keduduk putih, bayam batu, lemuni, raja kayu, hempedu bumi, cekur dan sebagainya dapat berinteraksi dengan pelbagai penyakit kulit seperti kayap, barah, kudis, gatal-gatal serta sakit gigi, cirit-birit dan sebagainya.

Campuran ini juga didapati bertindakbalas pada pendarahan luar (luka dan sebagainya).

Bagi yang kurang yakin dengan kehebatan nenek moyang orang Melayu, sila semak kembali perjalanan sejarah negara, terutama Empayar Melaka yang pernah menjadi pusat perdagangan, pusat penyebaran Islam, dan pusat perkembangan ilmu pengetahuan terhebat di zamannya.

Justeru adalah mustahil bangsa yang begitu hebat ketika itu tidak mempunyai teknologi perubatan mereka sendiri.Pengkalan Blog Morhabshi

Dedikasi & Penafian

Blog ini dibina bagi memaparkan ramuan dan petua yang terdapat dalam kitab Attabib walhikmah karangan almarhum Dr(H) Ustaz Hj Abdul Hamid Ahmad, pengasas Minyak Morhabshi. Ini adalah sumbangan kami terutama kepada para pelanggan kami dan juga kepada anda semua. Semoga Allah menempatkan arwah ustaz Hj Abdul Hamid dan isteri beliau Hjh Saodah dalam syurga-Nya bersama orang beriman dan beramal soleh. A-Fatihah. Sesungguhnya kita semua akan menuruti jejak mereka juga suatu hari nanti.

Penafian
Semua maklumat dalam blog ini merupakan perkongsian daripada pelbagai sumber. Admin tidak bertanggung jawab jika berlaku sebarang kerosakan, kecederaan, kerugian, dan sebagainya dan jika berlaku ia tidak boleh dianggap berpunca dari blog ini.