Friday, February 3, 2012

ubat penahan sakit yang tidak bahayaDR ABDUL RAZAK
 Sebelum saya jelaskan maksud tajuk di atas barangkali ada baiknya kita lihat dulu sebuah artikal yang saya temui di sebuah web berkenaan pil penahan sakit yang biasa digunakan.
Ubat penahan sakit biasa mengandungi bahan kimia dipanggil ‘acetaminophene’

KUCHING: Ubat penahan sakit atau paracetamol yang dipercayai mengandungi sejenis bahan kimia yang dipanggil ‘acetaminophene’ dipercayai boleh memudaratkan kesihatan pengguna.
Penggunaan ubat penahan sakit itu dipercayai digunakan di seluruh negara sebagai ubat ‘mesti’ di hospital kerajaan dan klinik swasta untuk menyembuhkan pesakit. 
Kenyataan itu disahkan oleh Pakar Nutrisi sebuah klinik persendirian Dr Abdul Razak Ibrahim ketika dihubungi di sini semalam. 
“Ramai yang tidak tahu bahawa penggunaan paracetamol atau ubat penahan sakit adalah sebagai alternatif bagi mengurangkan kesakitan akan tetapi dos berlebihan boleh menyebabkan kemusnahan pada sistem organ dalaman manusia,” katanya semalam. 
Tambahnya, ‘acetaminophene’ juga penyebab kepada kerosakan pada tisu serta otot jantung, buah pinggang dan usus turut dipercayai penyebab kepada penggumpalan darah ke jantung.
Beliau turut menyarankan agar penelitian dan kajian dijalankan terhadap penjualan ubat penahan sakit di kaunter-kaunter atau kedai runcit biasa yang dianggap berbahaya kepada kesihatan pengguna jika digunakan secara berlebihan. 
Bagaimanapun, Pengarah Kesihatan Negeri Dr Zulkifli Jantan yang menjawab kepada persoalan terbabit berkata, pihaknya percaya paracetamol meninggalkan risiko minimum kepada pengguna. 
“Ini kerana ia hanya boleh menyebabkan kemudaratan sekiranya pengguna mengambil ubat penahan sakit dalam dos yang berlebihan. Jadi harus ingat, pengambilan ubat harus mengikut dos yang ditetapkan,” jelasnya. 
Ditanya jika ubat penahan sakit merupakan penyumbang kepada penyakit epidemik dan berkemungkinan menyebabkan kadar kematian meningkat beliau menjawab: “Saya tidak dapat menjawab soalan itu kerana belum terdapat kajian dijalankan lagi mengenainya.” 
Beliau juga tidak dapat menjawab kesahihan kewujudan bahan kimia beracun ‘acetaminophene’ yang dipercayai terkandung di dalam ubat penahan sakit itu sehingga kajian pihak farmasi membuktikan bahawa terdapat bahan terbabit.
Saya percaya kebanyakan daripada kita memang sudah maklum mengenai bahaya ubat penahan sakit berasaskan dadah dan kimia. Walaupun terdapat sedikit kesamaran dari segi sejauh mana bahayanya, bagi saya adalah lebih baik kita menghindarinya terus.

Cuma persoalannya, apa pilihan kita?

Sebenarnya banyak alternatif lain bagi menahan kesakitan akibat kecederaan (seperti luka), kesakitan kerana hidapan (seperti sakit kepala dan gigi), sakit kerana rawatan (rawatan gigi, batu karang, berkhatan), dan sebagainya.

Malah ada rawatan alternatif berasaskan herba yang bukan sahaja melegakan ketika itu malah sekaligus menyembuhkan.

Salah satu daripadanya ialah minyak herba Morhabshi yang keluarga kami keluarkan. Contoh-contoh yang saya catat di atas adalah contoh sebenar yang kami temui berdasarkan pengalaman kami dan para pelanggan sejak puluhan tahun yang lalu.

Sebenarnya banyak lagi kegunaan minyak Morhabshi. Itulah sebabnya disarankan setiap keluarga menyimpan sebotol minyak Morhabshi di rumah dan di tempat kerja. Bahkan elok juga disimpan sebotol di dalam kereta.Oh ya. Minyak Morhabshi boleh disimpan lama. Setakat satu-dua tahun tak ada masalah. Masih boleh diguna. 


Minyak Morhabshi adalah produk berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia.


Jika berminat boleh hubungi terus kami selaku pengeluar minyak Morhabshi. SMS nama dan alamat ke 019-4401944. Lihat panduan di bahagian atas blog ini.


Maklumat lanjut juga boleh diperolehi di web rasmi www.morhabshi.com


Sumber:

Read more: http://www.theborneopost.com/2011/11/03/ubat-penahan-sakit-berisiko/#ixzz1kcUsuJUZ

Disalin daripada: http://www.theborneopost.com/2011/11/03/ubat-penahan-sakit-berisiko/
by Henrietta Liza. Posted on November 3, 2011, Thursday

NOTA:Adakah Minyak Morhabshi menyembuhkan penyakit? Wallahu'alam.
Kita hanya berusaha dan Allah taala yang menyembuhkan semua penyakit.
Setiap penyakit ada ubatnya.


5 comments:

Hawa said...

Sala tuan blog: ohon penjelasan...minyak ni telah mendapat kellulusan Keenterian Kesihatan kan? tapi kenapa dl artikel ni dinyatakan mendapat kelulusan kem.Pelajaran M'sia...

"Minyak Morhabshi adalah produk berdaftar dengan Kementerian Pelajaran Malaysia."

Hawa said...

Salam tuan blog: ohon penjelasan...minyak ni telah mendapat kellulusan Keenterian Kesihatan kan? tapi kenapa dl artikel ni dinyatakan mendapat kelulusan kem.Pelajaran M'sia...

"Minyak Morhabshi adalah produk berdaftar dengan Kementerian Pelajaran Malaysia."

Cheguman said...

Salam Puan Hawa.
Terima kasih atas teguran. Maklum lah, sibuk dengan kementerian pelajaran, tersasul.

Saya akan betulkan.

ketikketok said...

Hidup lebih ceria dengan Perap Cenderawaseh..rahsia hilang segala sakit dan tingkat ketrampilan dengan khasiat alam semulajadi nano mikrofungus dan tumbuhan

NurulHuda Alias said...

banyak kegunaan minyak morhabshi ye...

Tempah sekarang 0194401944 tanpa deposit

Tempah sekarang 0194401944 tanpa deposit

VVIP

Minyak Morhabshi kami diadun dengan lebih daripada 30 jenis herba tradisional tempatan.

TIADA SEBARANG DADAH, RACUN, ATAU BAHAN KIMIA

Kegunaan Morhabshi dalam kebudayaan Melayu

Meskipun ramai yang merasakan baru pertama kali mendengar nama Morhabshi, namun ia sebenarnya bukanlah asing dalam kebudayaan Melayu. Orang Melayu menggelarnya 'kemenyan bunian' kerana keampuhannya menghindari gangguan makhluk halus. Bahagian yang paling penting ialah getahnya yang digunakan untuk menghalau atau menghindari makhluk ghaib tersebut. Di Malaysia khasiat Morhabshi dipercayai lebih awal diamalkan dalam masyarakat lain seperti Arab, Cina dan India.

Morhabshi dalam Perubatan Tradisional

Dipercayai resin Morhabshi memasuki Tanah Melayu dan dalam kehidupan orang Melayu melalui pergaulan dan persemendaan dengan masyarakat Arab yang ketika itu menguasai istana dan golongan bangsawan.

Berdasarkan pengamatan dan ilmu yang dimiliki nenek moyang kita, Morhabshi dicampurkan bersama minyak-minyak tertentu seperti minyak kelapa, zaiton, lenga (bijan), serai serta herba-herba seperti keduduk putih, bayam batu, lemuni, raja kayu, hempedu bumi, cekur dan sebagainya dapat menyembuhkan pelbagai penyakit kulit seperti kayap, barah, kudis, gatal-gatal serta sakit gigi, cirit-birit dan sebagainya.

Campuran ini juga didapati berkesan menghentikan pendarahan luar (luka dan sebagainya).

Bagi yang kurang yakin dengan kehebatan nenek moyang kita, sila semak kembali perjalanan sejarah negara, terutama Empayar Melaka yang pernah menjadi pusat perdagangan, pusat penyebaran Islam, dan pusat perkembangan ilmu pengetahuan terhebat di zamannya.

Justeru adalah mustahil bangsa yang begitu hebat ketika itu tidak mempunyai teknologi perubatan mereka sendiri.

Popular Posts

MORHABSHI adalah sebuah syarikat berdaftar: M0154229-W

Minyak MORHABSHI adalah produk berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia: NOT110703273K

www.morha.info ini didedikasi untuk Almarhum Ust Dr (H) Abdul Hamid, penulis kitab Attabib Walhikmah (pengasas minyak herba morhabshi) dan isteri beliau almarhumah Hjh Saodah. Al-fatehah.

Pengkalan Blog Morhabshi